Informatie

Toonkunst Vrouwenkoor Capricciosa

Vrouwenkoor Capricciosa is in 1994 opgericht. Het is een  klein gezelschap, bestaande uit muzikale, goed zingende vrouwen die open staan voor allerlei interessante muziek en boeiende programma’s. Het is een hechte groep vrouwen die elkaar inspireren en beter maken. In 1999 werd de titel ‘Toonkunst’ aan Capricciosa toegekend; een erkenning van het niveau. Het koor heeft op dit moment 16 leden. Meestal wordt er vierstemmig gezongen. Capricciosa geeft minstens 1 keer per jaar een groot concert. Daarnaast zijn er regelmatig kleinere uitvoeringen, zoals inloop- en kerstconcerten.

Koordirectie

Sinds 1 november 2022 is Gonny van der Maten de dirigent van Capricciosa. Wij stellen haar graag even voor.
Kun je ons iets over je muzikale achtergrond vertellen?
Ik ben geboren in Amsterdam en heb aan het Sweelinck Conservatorium de orgel- en kerkmuziekopleiding gevolgd met Albert de Klerk als hoofdvakdocent. Mijn hele leven ben ik al geboeid door het orgel, de menselijke stem en combinaties daarvan. Beroepsmatig heeft dat geresulteerd in activiteiten als concertorganist, cantor-organist, dirigent, repetitor en orgeldocent. Verder heb ik aanvullende studies gedaan: Improvisatie (Conservatorium Arnhem) en Koordirectie (applicatie-opleiding Conservatorium Utrecht).
Wat betekent muziek voor je?
Van jongs af aan heb ik van muziek gehouden. Ik zong als kind altijd, tijdens het fietsen, voor het slapen gaan etc. Later zong ik op de muziekschool, bij een kinderkoor, het koor op het Conservatorium en de Nederlandse Cantorij in Utrecht. Er dwars doorheen kwam de liefde voor het orgel. Dat werd mijn hoofdvak, waardoor ik meer begeleidde dan zelf zong. Muziek is dus nooit weg geweest in mijn leven. Ik leef er van, letterlijk én figuurlijk.
Hoe ben je op het pad van koordirectie terecht gekomen?
Doordat ik als organist en pianist veel koren begeleidde, moest ik wel eens de dirigent vervangen die ziek was. Dat bleek ik heel leuk te vinden. Ook als kerkmusicus kwam ik voor cantorijen te staan. Al doende groeide de passie en de wens naar een eigen goed koor.
Wat maakt dat je voor Capricciosa kiest?
De combinatie van kwaliteit en creativiteit. Het zijn muzikale, goed zingende vrouwen, en, wat ik heel belangrijk vind, ze staan open voor onbekende muziek en leuke ideeën. Creatief, samen op zoek naar iets moois. dat spreekt mij enorm aan. De kleinschaligheid zorgt er denk ik ook voor, dat iedereen actief betrokken is.
Wat spreekt je aan in het werken met koor?
De wisselwerking tussen mij als dirigent en de groep, die natuurlijk bestaat uit individuen. De kunst is om met soms zeer verschillende mensen een team te vormen, waarbij iedereen zich op zijn plek voelt.
Als dat lukt, word je met z’n allen opgetild en ontstaat er iets moois, wat je in je eentje nooit voor elkaar kunt krijgen. Heel inspirerend vind ik dat. Bovendien kan ik als koordirigent werken met teksten. Dat is ook een passie die in de loop van mijn leven is gegroeid. Als (solo) organist heb je daar natuurlijk niet mee te maken.
Momenteel is Gonny, naast dirigent van Capricciosa, orgeldocente aan de Bachschool Soest, dirigent van het Tiels Madrigaal Koor en repetitor van COV Excelsior te Ede. Ook componeert ze en draagt ze teksten voor. Tijdens soloconcerten zoekt ze combinaties met andere kunstdisciplines, zoals poëzie. Sinds 2019 is zij bestuurslid van de Stichting J.P. Sweelinckprijs, die jonge organisten aanmoedigt in hun professionele loopbaan. Haar belangstelling gaat uit naar muziek uit een zeer brede periode, van Renaissance tot heden.
Zie verder: www.gonnyvandermaten.nl

Overige informatie

Capricciosa repeteert op woensdagavond van 19:45 uur tot 22.00 uur in de Vrije School aan de Roméostraat 74 in Amersfoort.
Wil je informatie over het privacybeleid van het koor? Lees dan hier verder.